Morfologie trimestrul II

Ce înseamnă morfologia de trimestru II la Mediplu?

Presupune o analiză detaliată a structurilor și funcțiilor fetale ce se efectuează între 19 săptămâni și 22 săptămâni de gestație.

De ce nu se poate efectua mai devreme? Pentru că anumite organe fetale (în special creierul și inima) nu își definitivează dezvoltarea înainte de 19 săptămâni.

De ce nu se poate efectua mai târziu? Deoarece mișcările fetale devin mai active imediat dupâ 22 săptămâni și pot crea numeroase artefacte in imagini, iar dacă vârsta de gestație este și mai avansată, organele fetale sunt mai comprimate (uterul devine mai puțin încăpător prin creșterea conținutului, copilul mai înghesuit), reducându-se calitatea imaginilor. Așadar, vrem să profităm de ocazie și să detronăm mitul conform căruia sexul fătului ar trebui să fie mai vizibil la 34 săptămâni, decât la 20 săptămâni.

Obiective principale:

  1. Efectuarea măsurătorilor biometrice fetale
  2. Evaluarea detaliată a anatomiei fetale
  3. Evaluarea riscului de naștere prematură – folosind măsurătoarea colului uterin, pe baza calculatorului FMF (Fetal Medicine Foundation, Fetal Medicine Centre, Londra)

1. Efectuarea măsurătorilor biometrice fetale

De fiecare dată când începem o ecografie de trimestrul II,  întrebăm invariabil care este DPN (data probabilă a nașterii) conform ecografiei efectuate in trimestrul I. Această informație, pentru ecografist, este extrem de importantă, deoarece vârsta exactă a sarcinii este dată, în orice moment, de acest DPN. După efectuarea măsurătorile de trimestrul II, se compară dacă ele sunt conforme cu DPN, cu vârsta gestațională pe care o are fătul. Vârsta gestațională, respectiv DPN , nu se schimbă cu fiecare ecografie, ci doar se cântărește dacă măsurătorile fetale sunt corespunzătoare cu vârsta gestațională.

2. Evaluarea detaliată a anatomiei fetale

Ecografia detaliată a structurilor fetale presupune o analiză a tuturor structurilor și organelor.

În funcție de preferințele dvs, vă putem detalia fiecare structură, pe masură ce sunt examinate toate, rând pe rând sau vă putem spune la final dacă totul este în regulă .

Există o serie de limitări în detecția ecografică a diverselor defecte la această vârstă de sarcină, care vor fi menționate detaliat în raportul ecografic de la sfârșitul ecografiei.

NB: Aprecierea sexului fetal la această vârstă de sarcină are o acuratețe de diagnostic de 99% . Există cazuri foarte rare în care sexul apreciat ecografic nu corespunde cu cel genetic (cromozomii). Este cazul situațiilor de ambiguitate sexuală în care, în prezența caracteristicilor ecografice comune ale ambelor sexe, este dificil de stabilit un diagnostic de sex pe baza ecografiei intrauterine. De aceea, se recomandă testarea genetică antepartum (amniocenteza) sau postpartum (din sângele fetal).

3. Evaluarea riscului de naștere prematură – folosind măsurătoarea colului uterin, pe baza calculatorului FMF (Fetal Medicine Foundation, Fetal Medicine Centre, Londra)

Colul uterin este partea terminală a uterului, structura uterină care ține uterul închis. Cu cât colul este mai lung, cu atât riscul de naștere prematură este mai mic.

Cum se măsoară colul uterin? Printr-o ecografie transvaginală, sonda mergând în apropierea colului (nu trebuie să întâlnească toate obstacolele ca la o ecografie transabdominală). Aceasta fiind cea mai fidelă metodă, este și sigură pentru fît, nu prezintă niciun fel de riscuri

O măsurătoare a colului de peste 25mm presupune un risc scăzut de naștere prematură. În schimb, un col uterin mai scurt de 25 mm presupune un risc crescut. Însă acest lucru nu trebuie să sperie pe viitoarea mamă. Odată identificată situația unui col scurt, există soluții terapeutice: progesteron (comprimate administrate vaginal sau oral) sau cerclajul colului uterin. Importantă este, deci, efectuarea acestor măsurători.

Leave a reply